iBeacons gaan een belangrijke rol vervullen op vliegvelden

iBeacons gaan een belangrijke rol vervullen op vliegvelden

Tijdens de SITA IT Summit heeft Phil Easter van American Airlines aangekondigd dat de luchtvaartmaatschappij iBeacon gaat inzetten op het American Airlines terminal op het vliegveld Dallas/Fort Worth. Specifieke applicaties wilde Easter nog niet geven maar het zou vooral gaan om het contextueel informeren van de passagiers die zich op de terminal bevinden.

iBeacon kansen voor luchtvaartmaatschappijen

Ondanks dat Android ook iBeacons ondersteund gaat American Airlines in eerste instantie alleen de iBeacons in de iOS app ondersteunen. Easter gaf als reden hiervoor dat iBeacon technologie beter geïntegreerd is in iOS 8 en het qua ontwikkeling daarom makkelijker is. Daarnaast gebruiken 85% van de American Airlines passagiers met smartphone apps iOS.

Naast informatie voor passagiers ziet Easter voor de toekomst ook een bredere inzet van beacons in de operationele zin. Bijvoorbeeld het traceren van een passagier die in de terminal loopt en waarop een vliegtuig moet wachten. Of het traceren en verwijderen van baggage uit het ruim van een vliegtuig wanneer een passagier niet op komt dagen (iedereen die hier ooit op heeft gewacht weet hoe irritant dat kan zijn).

Belang van privacy

Easter benadrukte dat American Airlines de activiteiten van de passagiers niet wil gaan meten en analyseren maar dat het puur om locatie en efficiënte gaat. Data zal ook niet gedeeld worden met andere partijen en klanten zullen expliciet om toestemming worden gevraagd of ze gevolgd mogen worden via iBeacons.

SITA Common-use Beacon Registry

American Airlines wordt de eerste luchtvaartmaatschappij die gebruik gaat maken van de SITA common-use Beacon Registery. Een algemeen toegankelijke iBeacon database voor vliegvelden wereldwijd die beheerd wordt door SITA.