Het aanbieden van gratis WiFi in het openbaar vervoer begint steeds normaler te worden. Overal waar consumenten komen willen zij verbonden zijn met het internet middels hun mobiele apparaten, en inmiddels heeft zien ook vervoersbedrijven dat zij hierin mee moeten gaan, ondanks de hoge kosten en uitdagingen die het aanbieden van goed WiFi met zich meebrengt. In dit artikel leest u alles over het waarom en hoe van een solide business case rond gratis WiFi, door de inzet van content injectie en WiFi marketing.

Het groeiend gebruik van openbaar vervoer en WiFi

Het groeiend gebruik van openbaar vervoer en WiFi

De toenemende vraag naar openbaar vervoer, en gratis WiFi

Naar mate verstedelijking toeneemt zullen drukbevolkte gebieden meer en meer de druk ervaren om kwalitatief openbaar vervoer te verzorgen, dat voldoet aan de wensen en behoeften van burgers. Vijftig procent van de wereldbevolking leeft op dit moment al in steden en dit aantal zal, volgens de Verenigde Naties, binnen nu en 40 jaar toenemen tot maar liefst 70%. Dit zal in de toekomst leiden tot een nog grotere vraag naar openbaar vervoer oplossingen.

Volgens de WiFi Alliance zullen er in 2017 meer dan drie miljard apparaten met WiFi verscheept worden, bovenop de acht miljard apparaten welke reeds in de markt actief zijn. Wat heeft dit te betekenen voor reizigers en consumenten in het algemeen? 

Wanneer WiFi gebruikers onderweg zijn hebben ze in toenemende mate de verwachting dat hun WiFi verbinding “met hun mee beweegt”. Statische WiFi hotspots in winkels, restaurants en bijvoorbeeld hotels dienen hierbij steeds vaker als vaste WiFi punten op de kaart. De volgende fase in deze ontwikkeling is het aanbieden van WiFi connectiviteit op de openbaar vervoer trajecten welke deze “hotspots” verbinden.

Reizigers verwachten gratis WiFi

Transport aanbieders (waaronder ook luchtvaartmaatschappijen) kunnen verschillende voordelen behalen uit het aanbieden van WiFi netwerk voor hun klanten. Allereerst vervullen ze de behoefte van hun klanten om altijd en overal verbonden te zijn door ze te voorzien van draadloos internet, terwijl ze het eigen (data)verkeer afschermen.

Uit onderzoek van Global Industry Analysts blijkt dat maar liefst 91,3% op 1000 ondervraagde buspassagiers hun mobiele apparaten gebruiken tijdens de reis. Daarnaast gaf 45,7% van de reizigers aan dat zij het aanbieden van WiFi als een toegevoegde waarde zien bij het maken van hun transportkeuze.

Hiermee is gratis WiFi niet alleen een differentiator voor commerciële vervoersbedrijven maar ook voor grote openbaar vervoersorganisaties, welke als doel hebben het tegengaan van overbelasting van het wegennet en het terugdringen van uitstootgassen.

Connectiviteit als onderdeel van nieuwe metro netwerken

WiFi connectiviteit begint ook een steeds hogere prioriteit te krijgen binnen metro netwerken. Een wereldwijd onderzoek naar internet toegang in ondergrondse railnetwerken (uitgevoerd door de “International Association of Public Transport”) ondersteunt deze prioriteit, en de noodzaak naar een naadloze mobiele verbinding voor reizigers en hun apparaten.

Gratis WiFi is ook steeds populairder in de Metro

Gratis WiFi is ook steeds populairder in de Metro

Naast een groeiende connectiviteitsbehoefte groeit ook het aantal metro netwerken wereldwijd. Sinds 2000 zijn er in meer dan 45 steden metro netwerken aangelegd waardoor er nu elke dag meer dan 150 miljoen metrogebruikers zijn.

Het onderzoek van de IAPT geeft verder aan dat meer dan 80% van de bestaande metro netwerken van plan zijn te investeren in het verbeteren van breedband connectiviteit op bestaande stations in de komende twee jaar. Bij nieuwe metrostations ligt het percentage dat ingericht is op deze behoefte zelfs hoger dan 90%. Daarnaast ligt het percentage metrobedrijven dat bezig is met het verbeteren van connectiviteit tussen de stations op 50%, waarbij op nieuwe trajecten reeds 50% van de tunnels geschikt in een goede internetervaring voorziet.

Technische uitdagingen

Bij het aanbieden of verbeteren van connectiviteit is naast het inrichten en ontwerpen van een WiFi netwerk, evenals de klantervaring, van groot belang. Consumenten verwachten dezelfde kwaliteit en toegankelijkheid onderweg als thuis. Om de investering in WiFi maximaal te benutten en als toegevoegde waarde te fungeren is het van belang dat het WiFi netwerk eenvoudig te vinden is, er makkelijk en veilig verbinding te maken is en de verbinding een goede kwaliteit heeft (zelfs tijdens drukke periodes).

Daarbij is het dus van belang dat internet hotspots worden ingericht naar gelang de behoefte en densiteit van de gebruikers. Metro’s, bussen, vliegtuigen en veerboten hebben hierbij allemaal de uitdaging om gedurende de gehele reis dezelfde internetkwaliteit te bieden aan reizigers, of zij nu wachten op stations en terminals of onderweg zijn.

Gelukkig stelt de hedendaagse technologie ons in staat om dit te realiseren, zonder dat gebruikers telkens opnieuw verbinding moeten maken op het moment dat ze in beweging zijn. Hierdoor is het mogelijk een naadloze verbinding te creëren tussen het begin en eindstation.

De WiFi businesscase voor vervoersmaatschappijen

Wanneer er eenmaal is geïnvesteerd in een goed WiFi netwerk, dat voldoet aan de verwachtingen van reizigers, kunnen vervoersmaatschappijen zich richten op additionele mogelijkheden en kansen om de business case te versterken.

Een van de mogelijkheden op dit vlak is de inzet van WiFi marketing, middels content injectie. Door deze technologie in te zetten kunnen vervoersmaatschappijen de klantervaring verbeteren en tegelijkertijd eigen producten of diensten (of die van derden) promoten middels speciale aanbiedingen en advertenties.

Zo kan content injectie ingezet worden om:

  • Vertrektijden en perrons weer te geven
  • Een plattegrond te tonen
  • Interessante bezienswaardigheden of handige points of interest weer te geven
  • Winkels en restaurants aan te duiden
  • Wijzigingen in de dienstregeling of dienstverlening te communiceren
  • Ongewenste websites en informatie op het internet te blokkeren, denk bijvoorbeeld aan aanstootgevende of gewelddadige content, of diensten die veel bandbreedte gebruiken welke de internetervaring van andere internetgebruikers negatief beïnvloeden.

 

De WiFi business case van de “Staten Island Ferry”

De Staten Island Ferry heeft een solide business case rond gratis WiFi

De Staten Island Ferry heeft een solide business case rond gratis WiFi

 

Dat de inzet van content injectie tot succes kan leiden heeft bijvoorbeeld de Staten Island Ferry in New York inmiddels ervaren. Aan boord van haar veerboten, en in de New York Terminal, gebruikt deze vervoersmaatschappij met succes de WiFi marketing oplossing van RaGaPa. Gebruikers van de veerdienst hebben van het begin tot het einde een prettige en goede internetervaring dankzij het aanwezige WiFi. Daarnaast zorgt RaGaPa ervoor dat de business case hieromtrent ook voor de vervoerder gunstig uitpakt door het injecteren van content in de internetbrowser bij reizigers.

Dagelijks profiteren ongeveer 5000 unieke gebruikers van het gratis WiFi en de content welke door de veerdienst wordt weergegeven is hierbij ook erg in trek met click-through rates tussen de 2-5% (significant hoger dat gebruikelijk in online advertising).

Het succes van deze campagnes is te danken aan de relevantie van de content, en het feit dat deze locatiegericht wordt aangeboden. De gebruikers van het WiFi merken weinig van de content, doordat deze minimaal aanwezig is en qua inhoud sterk aansluit bij de doelgroep.

Door de WiFi marketing oplossing van RaGaPa in te zetten is de veerdienst in staat het internet kosteloos aan te bieden. Daarnaast hebben zij een nieuwe mogelijkheid om direct te communiceren met hun klanten, via hun favoriete kanaal, de mobiele telefoon.

Conclusie

De mogelijkheid om direct en relevant met reizigers te communiceren, via hun mobiel, tablet of laptop, zorgt ervoor dat zowel de vervoerder als reizigers beter voorzien worden in hun behoeften. Door WiFi marketing en content injectie in te zetten profiteren daarnaast ook andere partners, zoals bijvoorbeeld de lokale overheid, van nieuwe mogelijkheden welke het openbaar vervoer aantrekkelijker maken.

Vervoersmaatschappijen moeten kiezen voor de beste route, waaraan altijd een sluitende business case ten grondslag moet liggen. Of het nu gaat om het verbeteren van de klantervaring, creëren van naamsbekendheid of het generen van omzet, de hoge investeringen in WiFi zullen ergens terug moeten komen. En hoe kan dit nu beter dan door aan te sluiten bij de behoeften van reizigers?

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden met RaGaPa voor uw organisatie of wilt u meer weten? Lees dan ons artikel over RaGaPa of neem contact met ons op.