iBeacon Airport

iBeacons als nieuwe communicatie netwerk op luchthavens

SITA heeft als overkoepelende partij in de luchtvaart industrie deze week tijdens de Air Transport IT Summit aangekondigd te werken aan een open database voor iBeacons die gebruikt worden op luchthavens. In de database worden de gegevens van de iBeacons opgeslagen en beschikbaar algemeen beschikbaar gesteld. Hiermee moet het voor luchthavens, luchtvaartmaatschappijen en derde partijen eenvoudiger worden in iBeacon technologie toe te gaan passen op vliegvelden en wordt een wildgroei aan iBeacons vermeden.

Stimulans iBeacon gebruik in de luchtvaart

De database wordt door SITA gestart om het gebruik van iBeacon in de luchtvaart ten op luchthavens te bevorderen waarbij de kosten en complexiteit voor implementatie tot een minimum worden beperkt. Door te standaardiseren rondom iBeacon en dus het Bluetooth 4.0 LE protocol wil SITA hergebruik van beacons door verschillende partijen stimuleren en zo een wildgroei aan verschillende beacons voorkomen.

De SITA iBeacon database omvat verschillende functionaliteiten, waaronder:

  • Het laat beacon eigenaren (luchtvaartmaatschappijen, luchthavens of derden) hun beacons infrastructuur te beheren en zichtbaar te maken waar in een luchthaven ze zijn geplaatst.
  • Het geeft luchthavens de mogelijkheid de inzet van beacons te controleren om radio-interferentie te voorkomen.
  • Het biedt beacon eigenaren extra informatie d.m.v. ‘meta-data’ toe ge voegen aan de beacons.
  • Het voorziet in een API voor app-ontwikkelaars die beacons willen gebruiken voor het ontwikkelen van luchthaven en luchtvaart gerelateerde apps.

Open iBeacon database

Aangezien de database open is voor gebruik en via een API benaderd kan worden is het voor app ontwikkelaars eenvoudig om direct van dit soort systemen gebruik te maken en de klant contextueel kunnen benaderen. Denk bijvoorbeeld aan een app voor reisverzekeringen die een trigger geeft wanneer hij weet dat je bij de gate op je vlucht zit te wachten. Dit geeft een hele nieuwe dimensie aan de term ‘customer journey’!

 

SITA-ibeacon-schema-luchthaven

Schematisch overzicht van de werking van de SITA iBeacon database op luchthavens