Differentiatie

Is jouw merk onderscheidend?

 

Inmiddels hebben de meeste bedrijven wel door dat onderscheiden noodzakelijk is om te concurreren. Maar helaas begrijpt nog niet iedereen dat het creëren van onderscheidend vermogen begint bij je merk. Een merk zou je moeten zien als een persoon. Iedere persoon heeft een eigen identiteit, maar we vinden niet iedereen even interessant, en slechts sommige vallen echt op. Maar wat zorgt ervoor dat jouw merk wel opvalt? En wat zijn de basisprincipes voor het ontwikkelen van een duidelijke merkidentiteit? In dit artikel brengen wij merkdifferentiatie terug naar de basis en leggen we in drie stappen uit hoe je ermee kunt beginnen.

Stel dat je een ruimte binnenstapt met 20 onbekende mensen. Welke personen vallen als eerste op? En welke mensen blijven je bij aan het einde van de dag? De personen die als eerste opvallen zijn waarschijnlijk degene met een opvallend uiterlijk. Maar de mensen die aan het einde van de dag echt blijven hangen zijn vaak de personen met een heel eigen persoonlijkheid, en de personen waarbij je een persoonlijke connectie voelt.

Dit alles is makkelijk te verklaren als we kijken naar de werking van onze hersenen. Aan dingen die ‘normaal’ zijn besteden we weinig aandacht, omdat deze bekend zijn. Maar aan personen die bijvoorbeeld groter, knapper of excentrieker zijn dan de rest besteden we automatisch meer aandacht. Dit alles is natuurlijk relatief, want zodra iedereen op één persoon na verkleed is, zal die ene persoon er automatisch uitspringen. Bij de visuele merk identiteit van bedrijven draait het dus niet alleen om een eigen stijl hebben, maar gaat het vooral om er anders uitzien dan je concurrenten. Wanneer je met je uiterlijk op een goede manier de aandacht weet te trekken zorg je ervoor dat je blijft hangen, én vergroot je de kans dat mensen meer van je willen weten. Een ander voordeel van blijven hangen is dat mensen eerder geneigd zijn om jouw bedrijf boven anderen te verkiezen. Dit komt door een onbewuste reactie van de hersenen waarbij herkenbare dingen worden verkozen over iets dat nieuw voor ons is.

Iedereen kan natuurlijk een ontwerper vragen om een mooie huisstijl te creëren en met een beetje geluk heb je een grafisch ontwerper die iets creëert dat aansluit bij jouw bedrijf. Maar een identiteit is zoveel meer dan alleen het uiterlijk van een persoon. Alles wat iemand doet is bepalend voor de identiteit van die persoon. Het gaat dus ook om hoe je beweegt, op welke manier je praat, en de wijze waarop je handelt. Je spreekt pas van een sterke identiteit, wanneer al deze dingen met elkaar in lijn zijn. Bij merkdifferentiatie moet je jezelf twee dingen afvragen: ‘Wie ben ik?’ en ‘Hoe gedraagt mijn concurrent zich?’. Om je te helpen bij het vormgeven van je merkidentiteit hebben we drie essentiële stappen van merk differentiatie onder elkaar gezet:

 

Drie stappen voor merkdifferentiatie:

 

1. Blijf jezelf

Blijf jezelf

Wie ben jij?

Begin altijd met kijken naar jezelf en laat je niet afleiden door iets wat bij concurrenten werkt. Ga terug naar het bestaansrecht van je bedrijf. Waarom is het bedrijf opgericht? Wat wil je met het bedrijf bereiken? Wat is de reden dat je s’ochtends uit bed komt? Allemaal vragen die helpen bij het vinden van de ‘Why’ van je bedrijf. Probeer hierbij niet te veel te denken in een bedrijfscontext, maar kijk goed in de spiegel en laat je collega’s hetzelfde doen. Je zult zien dat de antwoorden op deze vragen veel overeenkomsten vertonen. En zo niet? maak je dan nog geen zorgen. Er zijn tal van redenen te bedenken waarom jij en je collega’s doen wat jullie doen. Zolang iedereen maar hetzelfde doel voor ogen heeft, en met de juiste motivatie werkt, komt het helemaal goed. Wanneer je toch merkt dat er te grote verschillen zijn tussen personen, moet je jezelf twee dingen afvragen: “Zit die persoon op de juiste plek in mijn organisatie?” Of, “Wil ik nog wel verder met die persoon?”. Wanneer je niet dicht bij jezelf blijft is de kans groot dat je identiteit verwatert of dat je niet in staat bent om deze goed te implementeren.

2. Vind je kracht

Vind je kracht

Wat is jouw sterkste punt?

Stap twee is het kijken naar je meest directe concurrenten. Hebben zij een duidelijke identiteit? En zo ja; hoe komen ze over? Door dit te doen kom je er al snel achter waar ruimte is om je te onderscheiden. We praten hier dus niet over onderscheiden in de zin van product of prijs, maar onderscheiden in de zin van persoonlijke waarden. Probeert het ene bedrijf bijvoorbeeld heel utopisch te communiceren? Ga dit dan niet nadoen, maar kijk naar je eigen kracht en vindt een manier om het anders te doen. Een oplossing zou in dit geval kunnen zijn om op een heel persoonlijke basis met de klant te gaan communiceren. Net als dat er in het echte leven geen ideale persoonlijkheid is, is er geen ideale merkidentiteit. Het draait allemaal om authenticiteit!

3. Blijf trouw

Blijf trouw

Ben jij trouw aan je eigen identiteit?

En als laatste een regel die er eigenlijk niet bij zou hoeven te staan, maar waar het helaas heel vaak fout gaat. We zullen dan ook maar niet ingaan op de oneindige hoeveelheid oorzaken van het de rug toekeren van je eigen identiteit. ‘Blijf trouw’ wil niks meer zeggen dan; hou in alles wat je doet rekening met je identiteit. Zie het als een soort handleiding die je te allen tijde bij je draagt. De manier waarop je met klanten communiceert, hoe je als collega’s onderling met elkaar samenwerkt, of je iemand wel of niet moet aannemen. Allemaal dingen waarbij die handleiding van pas komt. En ga er niet vanuit dat je identiteit automatisch goed overgenomen wordt. Het kost tijd en energie om een identiteit goed te implementeren, maar uiteindelijk levert het ook veel op. Wat dacht je van de volgende voordelen:

  • Motivatie: teamspirit op de werkvloer zorgt voor meer motivatie en is één van de belangrijkste reden voor het hebben van een heldere identiteit. Wanneer iedereen het gevoel heeft dat ze strijden voor hetzelfde doel zal je zien dat de zelfstandigheid, productiviteit en creativiteit omhoog gaan.
  • Tijd: In het begin kost het tijd, maar uiteindelijk scheelt het nog veel meer tijd. Het wordt namelijk veel makkelijker om goede marketing uitingen te bedenken, en huur je een extern iemand in om iets voor jouw bedrijf te doen? Geef ze dan gewoon de ‘merkidentiteit handleiding’, en ook zij zijn in staat om zich te verplaatsen in jouw bedrijf. Ook wordt het ineens een stuk makkelijker om te bepalen of een potentiële werknemer bij het team past.
  • Geld: Een goede merkstrategie levert op den duur veel meer op dan een dure marketing actie, en kost in verhouding veel minder geld. Mensen houden nou eenmaal meer van personen (en bedrijven) die weten wie ze zijn, en dus zelfvertrouwen uitstralen.

Vergis je niet door nu te denken dat consumenten kiezen voor een merk omdat deze het meest onderscheidend is. Regel één blijft dat je als bedrijf aansluiting moet vinden bij de productcategorie en je doelgroep. Merkdifferentiatie is slechts een manier om op te vallen en in de gedachten van mensen te blijven hangen.

Veel simpeler als dit kunnen we het niet maken. We hopen dat jullie aan de hand van dit artikel en deze tips weer nieuwe inzichten hebben gekregen en vol enthousiasme na gaan denken de mogelijkheden binnen jouw bedrijf. Er zijn tal van manieren om je merkidentiteit op papier te zetten en ook voor het implementeren ervan zijn er veel mogelijkheden. Heb je hierover vragen of kun je wel wat hulp gebruiken? Dan helpen wij u graag, neem dan gerust contact met ons op.